Home / Banktjenester på nettet

 

Det var en gang en tid hvor man måtte gå pent kledd og med striglet hår når man hadde et ærend i banken. Man måtte være godt forberedt og man gikk med lua i hånda. I dag trenger du ikke sette din fot i banken, alle tjenester kan utføres på nett. 

Etterhvert som internett har vokst og det har kommet på plass sikkerhetstiltak som kan beskytte identitet og lommebok, bankene benyttet seg av dette til å gjøre sine tjenester tilgjengelige på nett. Stadig flere tjenester blir tilgjengelige og det gjør det billigere for bankkundene. Det vil si helt til du skal i skranken i banken. Der kan ditt kundeforhold straks bli noe dyrere. Bankene forsvarer dette med at de må betale husleie og ansatte for å drive bankfilialene. I nettbanken kan du derimot gjøre alt omtrent gratis.

En av fordelene med å ha nettbank og nettbaserte økonomitjenester er at du selv alltid har oversikten over hva du har. I nettbanken kan du motta faktura og betale regninger. Samtidig får du alltid vite hvilket disponibelt beløp du har på konto slik at du vet hva du har tilgjengelig. Du har også tilgang på utskrifter over alle dine transaksjoner, samt kvitteringer på betalte oppdrag. Du trenger ikke forholde deg til bankens åpningstider ettersom du kan gjøre dette når og hvor du vil.

De fleste banker opererer nå også med andre økonomiske tjenester som for eksempel forsikring, fond og aksjer på nett. Her er det viktig å holde tunga riktig i munnen og være helt tydelig på hva du trenger og ikke. Spesielt gjelder dette forsikringer, hvor mange av oss faktisk har forsikringer gjennom arbeidsgivere, visakort og lignende, uten å være klar over det.  Så sørg for at du har en oversikt over hvilke forsikringer du faktisk har før du bestiller en ny gjennom din bank. Sørg også for å sjekke hvorvidt banken din faktisk kan gi deg det beste tilbudet. Noen arbeidsgivere har avtaler med forsikringselskap, som er mer gunstige enn det du får i banken.

Det samme gjelder også din pensjons-sparing som du nå også kan ta fatt på via internett. Et opplegg som for mange fremstår veldig uoversiktelig ettersom man kan få pensjon via kommunekassen, gjennom alle de forskjellige jobber man har hatt og gjennom egen sparing. Her er det en jungel av tilbud, så sørg for å sjekke alle muligheter slik at du finner det tilbudet som vil gi deg best utbytte av din sparing.

Det å søke om lån er heller ikke som det en gang var. Da måtte du troppe opp hos banken med lua i hånda og si at du ønsket å låne penger. Banken gikk så over deg og livet ditt med lupe over et visst tidsrom, og så fikk du avslag eller godkjent lånet ditt. I dag finnes det tjenester på nettet hvor du kan søke forskjellige lån og få svar nærmest på minuttet, pengene på konto omtrent neste dag. Denne formen for tilgjengelig het er fin i en krise, men betyr at det er lettere å ta lån man egentlig ikke trenger mer impulsivt. Det betyr også at enkelte lettere kan havne i økonomisk uføre ettersom de kan ta seg vann over hodet.

Svindel i nettbanker

Når man har alle økonomiske tjenester på internett, blir man også desto mer sårbar for digitale angrep som hacking og phishing. Det er stadig flere svindelforsøk som oppdages, der uvedkommende har fått tilgang til personlig informasjon og dermed har kunnet utføre økonomiske transaksjoner i en annens navn, og med midler fra dennes konto. Bankene jobber kontinuerlig med å forhindre at dette skjer gjennom å finne stadige nye og bedre løsninger for kundene.