Home / Refinansiering av lån

 

Eier du bolig, bil eller båt i Norge, har du mest sannsynlig lån og gjeld knyttet til dette. Det lån som du har i banken kan ha gode betingelser, men det kan godt være at betingelsene dine kunne vært betydelig bedre. Alt avhenger av livssituasjon og hvor mye innsats du er villig til å legge i å få bedre vilkår på ditt lån.

Det er ikke alltid det er så mye innsats som skal til. Flere foretak tilbyr refinansiering og det kan være nyttig å gå via dem i stedet for rett til banken. Er du selv ikke så god til å forhandle, kan du få hjelp til dette.

Det du kanskje ikke vet, er at bankbyttet kan gi krav på ekstra skattefradrag.

Du kan nemlig trekke fra utgifter i forbindelse med refinansieringen av boliglånet på skatten.

Det vil blant annet si utgifter ved bruk av takstmann, etableringsgebyr for lånet og andre aktuelle gebyrer du betalte. Utfyllende liste finner du hos Skatteetaten.

Her fører du utgiftene

Disse utgiftene er imidlertid sjelden forhåndsutfylt på selvangivelsen. Du må derfor være nøye slik at du får med alle utgifter du hadde i forbindelse med refinansieringen.

Refinansiering innebærer ikke bare å få et bedre tilbud på lån. Refinansiering defineres som et lån som brukes til å nedbetale andre lån med en samlet lavere rente. Det betyr altså at du samler flere lån eller kreditt under ett. Det er mer oversiktlig å ha ett lån enn mange små. Du slipper å forholde deg til flere fakturaer og du reduserer risikoen for å glemme fakturaer og få betalingsanmerkninger. Ved refinansiering reduserer du også kostnader på termin- og fakturagebyr, siden du bare får én faktura. Har du mange smålån med flere ulike rentesatser og termin- og fakturagebyr, kan disse summene etter hvert bli store. Hvis økonomien er trang, kan noen justeringer til det bedre gjøre økonomien litt romsligere. Det er helt normalt at det å betale masse renter og gebyrer for å ha gjeld går i glemmeboken, derfor er det desto viktigere å kunne skaffe seg full oversikt.

Bank